luni, 21 noiembrie 2011

Ab ovo, prin foc şi fum (dintr-o pagină de jurnal)




















"Ieri, am dat foc frunzelor uscate de nuc, aşa cum facem în fiecare toamnă. N-am ştiut niciodată să numesc secretul fascinaţiei pe care o exercită asupra mea focul frunzelor - cu atât mai mult cu cât flăcările, încremenind, bachelardian, totul în tine, nu se văd, în acest caz, decât pentru câteva minute fragile, la început, după ce torni benzina; apoi, totul e fum - deşi, e drept, nici dragostea mea pentru fum nu e o bagatelă, fără rezonanţe adânci în căptuşeala-mi prostesc-plăcut-exaltantă.
Ieri însă, fata pe care mama a chemat-o să ne ajute la autodafe, după ce m-a făcut să fiu ruşinată de puţinătatea vigorii mele trupeşti, adunând ea singură cu braţe gracile munţii şiroitori de ruginiu, m-a avertizat părinteşte să "fiu atentă, fiindcă focul de frunze e foarte periculos: arde înăuntru; şi, chiar şi după mult timp, continuă să mocnească, cu toate că pare stins". Prilej şi pretext salutare pentru mine, evident, să mă învârtesc apoi, ore întregi, în jurul movilelor de griuri tot mai năstruşnice, ca o găină în mijlocul boabelor, ca un câine în jurul cozii, ca un, ce să mai, ditai gânditorul în jurul unor raţionamente tot mai febrile, visând la nimic altceva decât scrum.
Dar toate astea ar fi nu doar inutile şi complicate, cât, mai ales, obositoare, dacă n-ar veni concluziile, despre care Murphy, dacă nu mă înşel, spunea că nu sunt altceva decât "momentul în care te-ai plictisit să gândeşti". Aşa că, tot căutând cu băţul printre frunze, tot întorcând pe toate părţile comparaţii între diversele tipuri de ardere, de materii prime şi trosnete în liniştea cea mai adâncă, "iluminată" fiind de vorbele simple ale fetei (despre dragostea mea pentru clişee voi vorbi altă dată) , mi-am dat seama că ceea ce m-a interesat mereu cel mai mult la viaţă a fost faptul că te trezeşti aşa, din senin, că întotdeauna eşti la început. Şi că, aşa cum se întâmplă cu toate lucrurile, dacă stai să te gândeşti cât de puţin, ceea ce ar putea fi "blestemul" cuiva- o capacitate, să zicem, incredibilă de autodistrugere -, este dublat, concomitent şi mereu, de "binecuvântarea" unei, la fel să zicem, incredibile capacităţi de regenerare. Înăuntru sau în afară - depinde cum priveşti lucrurile şi de cât de gros se întinde, printre gesturile tale, fumul."


...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Blog Archive

Persoane interesate

Despre mine

Fotografia mea
mono no aware-conceptul nipon care m-a preocupat, poate, cel mai mult, cu a sa "evanescenţă a lucrurilor"
Un produs Blogger.